torstai 13. elokuuta 2015

Lihan kypsennys

Kun lihaa aletaan käsitellä, ei ole välttämätöntä antaa sen olla huoneenlämmössä ennen käsittelyä, vaikka näin yleisesti luullaankin. (Kylmän lihan valmistuksesta, jäätyneen lihan valmistuksesta video)

Lihan valmistukseen on monia eri tapoja, joista suosituimmat ovat pannulla paistaminen, uunissa kypsennys ja keittäminen. Lihaavoidaan myös grillata, pariloida, savustaa, mädättää, ja ilmakuivata. 

Lihan kypsennyksessä tärkeintä tavasta riippumatta on köntin maustaminen itselleen sopivaksi. Klassikkomausteyhdistelmä lihan kuin lihan maustamiseen on suola-mustapippurisekoitus, joka tuo lihan ominaismakuja esiin miellyttävästi peittämättä kuitenkaa itse lihan makua. Tosin jokainen on vapaa maustamaan pihvinsä miten itse tahtoo.

Toinen huomionarvoinen seikka lihan kypsennyksessä on haluttu kypsyysaste. Esim. pannulla vain pinnaltapaistettu pihvi, josta veri vielä valuu leikkauksen jälkeen, on suurinta herkkua mitä maa päällään kantaa, koska tällöin lihan omat ominaisuudet pääsevät parhaiten esiin. Toisin kuin täysin kypsäksivedetyssä kuminpalassa, jossa vain pakkaus muistuttaa, mitä tuli valmistettua.

Jokaisen kannattaa kokeilla eri kypsyysasteita ja 
erilaisia tapoja valmistaa lihaa, jotta löytää itselleen sopivan tavan nauttia lihasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti